Quan parlem de l’aigua, parlem d’un recurs natural essencial per a les nostres vides, ja que la utilitzem per a tota mena de processos del dia a dia: beure, cuinar, rentar, rentar-nos, netejar, regar, etc. Però l’ús descontrolat d’aquest recurs i les males pràctiques fna que estalviar aigua sigui cada vegada més urgent. L’aigua s’ha convertit en un bé molt preuat que hem de saber cuidar i, sobretot, saber utilitzar-la de forma correcta i eficient.

En aquesta entrada et venim a donar uns petits consells basant-nos en el funcionament d’utilització d’aigua a l’Alberg Centre Esplai. Des de la nostra experiència et volem donar trucs i formes per estalviar aigua i utilitzar-la d’una forma molt més eficient i sostenible. Segueix llegint i descobreix les formes més infal·libles d’estalviar aigua!

1. Instal·lar cisternes de doble polsador

Les cisternes de doble descàrrega són molt importants a l’hora d’adoptar mesures per estalviar aigua. Les cisternes poden emmagatzemar entre 12 i 15 litres d’aigua i s’utilitzen diversos cops al dia, cosa que provoca el malbaratament de la mateixa. Les cisternes de doble polsador t’ajudaran a estalviar més de 30 litres al dia per cada WC i contribuiràs al manteniment del medi ambient. Si no pots instal·lar-les, pots col·locar dues ampolles de plàstic a l’interior de la cisterna per reduir el volum d’aigua que es gasta al tirar la cadena.

2. Reaprofitament d’aigües grises

Aquest és un model que ens agradaria destacar pel bon funcionament que tenim a l’Alberg Centre Esplai: és un sistema en que cada cop que s’obre l’aixeta i la dutxa del lavabo, les aigües passan per un filtre que la depura de les impureses i va directament al dipòsit o cisterna del water. Què et sembla? Una idea genial, veritat? A posar-la en marxa!

3. Posar reguladors a les aixetes

Una de les mesures més fàcils de posar en pràctica és limitar el fluxe d’aigua en totes les aixetes de l’alberg. Per això només necessites recuctors o limitadors que es col·loquen entre la presa d’aigua i l’aixeta. Son molt senzills i no es veuen afectats per la pressió de l’aigua. A demés proporcionen un raig d’aigua constant.

4. Millor dutxa que banyera

És més que evident que només prenent la decisió de dutxa enlloc de banyera ja estàs invertint en un gran estalvi d’aigua. Recorda també tancar l’aixeta quan t’estiguis ensabonant, igual que quan et rentis les dents o t’afeitis. Només amb aquestes mesures pots estalviar fins a 12 litres d’aigua per minut. I si, a més a més, ho combines amb el sistema de reaprofitament d’aigües grises que hem comentat en el segon punt de l’article, et converitràs en un expert o experta de l’estalvi de l’aigua!

5. No utilitzar el vàter com una paperera

Un dels actes que cometem per error en un lavabo és fer servir el vàter com si fos una paperera, per tant, fem un ús innecessari de l’aigua cada cop que hi tirem paper. Atenció! És molt important que mai tirem al WC res que no sigui paper higiènic! ni tovalloletes, ni bastonets de les orelles ni tampons, ni res per l’estil! Són elements molt contaminants i poden causar problemes a les clavegueres, als rius i oceans.

Hauríem de tenir una petita paperera al bany perquè res -excepte el paper higiènic- vagi a parar al WC.

6. Regar el jardí al vespre

Un jardí requereix la utilització de grans quantitats d’aigua que podem estalviar poc a poc amb aquesta tècnica que us proposem: rega al vespre per evitar que s’evapori l’aigua que has utilitzat per regar i no hauràs d’utilitzar-ne més del compte per poder mantenir-lo. A més a més, el teu jardí serà molt més sostenible si instal·les un sistema de rec gota a gota que minimitzi les pèrdues d’aigua i proporcioni a les plantes la quantitat justa que necessiten.

7. Neteja sostenible

A casa: no utilitzis massa aigua ni productes tòxics per als éssers vius com el lleixiu. Fes servir sempre detergents ecològics i sense fosfats. L’ecosistema de rius i mars t’ho agrairà.

Al jardí: sovint es fa un ús incorrecte i abusiu de totes les eines de jardí que proporcionen aigua, com les mànegues a pressió. És millor fer servir escombres de jardí que t’ajudaran a netejar de manera eficient i sostenible.

8. Plantes autòctones per al jardí

L’avantatge que té escollir plantes autòctones perquè formin part del jardí és que estan adaptades i acostumades al clima local i no necessitaràs un sobreesforç en rec ni manteniment. No utilitzis fertilitzants químics ni pesticides, practica la jardineria sostenible, com nosaltres, fent ús del compost i altres fertilitzants i remeis naturals. Els pesticides i tots els productes químics són grans contaminants de l’aigua amb molts efectes negatius per al medi ambient.

9. Poca aigua a la cuina

A la cuina és important saber els trucs per gastar poca aigua. Per exemple: quan hagis de rentar les fruites i verdures, fes-ho en un recipient amb aigua i no amb l’aixeta oberta. Pots cuinar al vapor par evitar gastar més aigua i conservar millor els nutrients. També és important que es descongelin els aliments a la nevera i no utilitzant el raig d’aigua calenta. I intenta reduir al màxim l’aigua que gastes per rentar plats i netejar la cuina. Recorda que utilitzar el rentaplats (sempre ben carregat i de baix consum) t’ajuda a estalviar un 10% d’aigua respecte el rentat manual. 

10. Omplir bé les rentadores

A l’albergue Centre Esplai hem après que hem d’omplir completament les rentadores per reduir el nombre de rentats diaris i així estalviar aigua i energia. A més a més, tothom hauria d’evitar fer servir productes contaminants durant el rentat i fer servir només detergent ecològics i sense fosfats. Recorda: omplir bé de roba totes les rentadores per veure la diferència en el consum i d’aigua i energia

Did you know that these tips can also be applied in your home? The planet and your pocket will thank you!

Book now

We are Fundesplai

We are Fundesplai, a non-profit organization with the mission of educating children and young people, strengthening leisure organizations and the Third Sector, improving the environment and promoting citizenship and social inclusion, with transformative will.

The Centre Esplai Hostel works with us on our educative, social and environmental tasks.

Find out more about Fundesplai